Konferencija Kurortai ir kurortinis gydymas: šiandienos aktualijos ir rytojaus siekiai sulaukė Lietuvos sveikatos ministro A. Verygos dėmesio

Š.m. vasario 7 d. Druskininkuose įvyko Lietuvos kurortų asociacijos ir Nacionaline sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos, organizuota konferencija „Kurortai ir kurortinis gydymas: šiandienos aktualijos ir rytojaus siekiai“.

Renginys susilaukė didelio ekspertų, savivaldos ir valdžios atstovų dėmesio. Renginyje kalbėta apie Lietuvos kurortų bei kurortinių teritorijų veiklą ir plėtrą lydinčius iššūkius. Konferencijos metu  dalintasi įžvalgomis apie Lietuvos turizmo ir sveikatinimo sektoriaus inovacijas bei stiprybes, pristatyti Lietuvos kurortai ir kurortinės teritorijos, svarstyta, kaip Lietuvai gauti daugiau naudos iš sveikatinimo, kokia nauda iš sveikatinimo turistų valstybei ir kurortams. Ypatingai pabrėžta kurortologinių tyrimų svarba reabilitacijai ir sveikatinimui, aptarti sveikatinimo sektoriaus iššūkiai teisiniu aspektu. Akcentuota sveikatos prevencija.

Pranešimus konferencijoje pristatė Lietuvos kurortų asociacijos prezidentas, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų prezidentas, bendrovės „Eglės sanatorija“ generalinis direktorius Artūras Salda, teisininkė Guoda Šileikytė, Lietuvos kurortų asociacijos viceprezidentas, Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas, „Swedbank“ vyresnysis ekonomistas Vytenis Šimkus, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Reabilitacijos klinikos docentė Lina Varžaitytė, Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ vadovas Dalius Morkvėnas.

Kartu su pranešėjais aktualiais kurortų ir kurortinio gydymo klausimais diskutavo Lietuvos sveikatos ministras Aurelijus Veryga, Eurokomisaras sveikatai ir maisto saugai Vytenis Andriukaitis, Seimo ir Vyriausybės nariai, Lietuvos kurortų ir kurortinių teritorijų merai.

Lietuvos kurortų asociacijos prezidentas R.Malinauskas kalbėjo apie tai, kad Lietuvos kurtortai vietos ir iš svetur atvykusių lankytojų vertinami dėl kokybiškų SPA centrų, sanatorijų paslaugų, specialistų profesionalumo.

V.Andriukaitis pabrėžė, kad kurortų erdvėse ir sanatorijose yra sukaupti milžiniški sveikatinimo ištekliai.

„Tačiau didžiausia problema yra bendros sistemos nebuvimas šalies mastu“, – sakė V.Andriukaitis.

„Net svečiai, kurie naudojasi Senosios Europos kurortuose teikiamomis paslaugomis, įvertina ir giria mūsų kurortuose gaunamą paslaugų kokybę, maistą, aptarnavimą. Todėl šios konferencijos vienas iš pagrindinių tinklų atkreipti mūsų valstybės valdžios žmonių dėmesį. Kartu surėmę pečius mes galime žengti dar vieną laiptelį aukštyn ir pretenduoti į pačius geriausius Europos ir pasaulio kurortus bei kurortines teritorijas“, – tvirtino R.Malinauskas.

Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos asociacijos prezidentas Artūras Salda iškėlė sveikatos turizmo prioriteto klausimą bei turizmo sukuriamą pridėtinę vertę. Atvykstantis sveikatinimo turistas sanatorijose ir sveikatinimo įstaigose praleidžio apie 11 nakvynių ir t.y. grįžtantis klientas, pasiūlyta atnaujinti socialinių iniciatyvų projektą.

SAM ministras A. Veryga patikino, kad LR PVM įstatymo 20 str. 1 d. nuostatose numatyta PVM lengvata sveikatos priežiūros paslaugoms taikymas reikalingas, kalbėta kaip spręsti nepakankamą finansavimą kurortiniam sanatoriniam gydymui iš privalomojo sveikatos draudimo fondo.

Konferencijoje vyko nemažai diskusijų, kurių metu buvo keliami opūs klausimai, svarstomos ir analizuojamos mūsų šalies kurortų problemos.